Information, tips och råd

Bra att tänka på

• Hjälm är obligatoriskt och  ska vara namnad både fram och bak.

• Halsskydd är också obligatoriskt i YKK's regi.

• Alla barn ska byta om i omklädningsrummen

• Använd följsamma kläder, ej jeans och för tjocka vinterkläder.

• Kom i tid till träningen - det är jobbigt för såväl åkare som tränare med "eftersläntare".

• Märk dina skridskoskydd med namn och använd dessa när barnen går utanför isen.

• I klubben har vi godisförbud, så inget godis eller tuggummi ute på isen.

• Under varje skridskoskolepass är förrådet öppet där det finns någon från YKK representerad och där går det att köpa skydd, strumpbyxor etc.

• Det är viktigt med skridskor som är stadiga, YKK erbjuder hyrskridskor och om du ska köpa egna, rådgör med en tränare innan.

• Gå på toaletten innan ispasset börjar

• Föräldrar ska hålla sig på läktaren, vid undantagsfall - prata med ditt barns tränare.

Skridskor:

Skridskor kan hyras i vårt förråd till ett pris av 550kr/säsong. Skridskor som hyrs genom YKK skall endast slipas hos klubben.

Om ni ska köpa skridskor, tänk på att:

- Vi ställer inga krav på att skridskorna skall vara av någon speciell sort men vi rekommenderar Risport, Graaf och Wifa.

- Skridskornas kvalitet betyder mycket för barnens framsteg. Många barn kämpar och har stort intresse i början men intresset avtar på grund av att
skridskorna är för dåliga och det blir onödigt svårt att lära sig nya saker.

- Alla tränare arbetar med att lära barnen stå riktigt på skridskorna.
Det kan vara skadligt att stå snett under träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isenpå en smal skena blir påfrestningen stor. Det är alltså viktigt att ha en skridsko med stadigt skaft.

- Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Extra sockor kan hjälpa, likaså en stadig knytning.
Löst knutna skridskor förstörs mycket fortare än hårt knutna skridskor.

- Skenan ska vara välslipad. Om skäret (kanten på skenan) inte är skarp, skjuter barnet ifrån med taggarna och lär sig fel eftersom man skall ta fart med hela skäret. Om skridskorna behöver slipas, (konståkningsslipning)
tag kontakt med någon i vårt klubbrum/förråd.

- Visa/diskutera gärna skridskor med en tränare innan ni bestämmer er för ett par nya skridskor!

Uppdaterad: 20 JUL 2015 08:32 Skribent: Therese Isacson

Hanna Wennberg

Adelaide Vickell

Tränare och ansvariga för skridskoskolan